ASLA-Information nr 33:2, 2007

Svensk-engelsk tillval – grundskolans mest mystiska ämne – vad gör man där?

eller

Vem älskar SvEn?

Jörgen Tholin och Anna-Karin Lindqvist, båda Högskolan i Borås
jorgen.tholin@hb.se, annakarin.lindqvist@hb.se


Svensk-engelskt språkval kom till grundskolan i och med Lpo –94. Det är det valalternativ som många skolor erbjuder till de elever som av skilda anledningar väljer att inte läsa tyska, franska eller spanska i grundskolan. Inom ramen för det tillvalsblock som kallas Språkval har eleverna enligt Grundskoleförordning § 16 och § 17 att välja mellan

- franska,
- spanska,
- tyska,
- modersmål,
- svenska som andraspråk,
- svenska,
- engelska, eller
- teckenspråk.

Det finns alltså i förordningen egentligen inget stöd för att man kan erbjuda en kombination av svenska och engelska, men på majoriteten av grundskolor har det språkliga tillvalet utformats just som en kombination av språken. För det allra flesta elever som inte kan, orkar eller vill välja franska, spanska eller tyska har det också de facto kommit att bli det enda möjliga tillvalet. För många elever är det alltså ett slags negativt val.

Svensk-engelska är ett ”ämne” på grundskolan som egentligen officiellt inte finns. Det innebär att det inte har något namn, på många skolor kallas det SvEn, men andra namn förekommer också. Det har ingen kursplan, inte heller några mål. Eleverna får inte betyg i ämnet.

Det har inte heller gjorts någon genomlysning av ämnet under de tretton år det har existerat. Det förekommer rapporter om att eleverna ofta upplevs som omotiverade, att lärarna anser det svårt att hitta en stimulerande verksamhet för dem, att undervisning i SvEn på många skolor betraktas som ett slags straffkommendering som ska fördelas så gott det går mellan lärarna. Men det finns alltså inte någon utvärdering eller forskning kring vad som egentligen händer på dessa lektioner.

Under hösten 2007 har Anna-Karin Lindqvist och Jörgen Tholin, Högskolan i Borås, på uppdrag av Myndigheten för skolutveckling arbetat med ett projekt som avser att kasta ljus över denna del av grundskolans verksamhet. Undersökningen omfattar fyra delar.

1. En elektronisk enkät till ca 180 rektorer på grundskolan med frågor om till exempel hur språkvalet organiseras, vilka lärare som undervisar, hur omval sker från moderna språk till svensk-engelska.

2. En intervjuundersökning där skolledare, lärare i moderna språk, lärare i svensk-engelska och elever från nio grundskolor intervjuas kring sina erfarenheter av och uppfattningar om språkvalet i grundskolan.

3. Genomgång av Skolverkets statistik kring hur eleverna väljer språkval och vilka förändring som sker över tid. En studie av Skolverkets inspektionsrapporter med fokus kring om något där sägs om det svensk-engelska tillvalet – och i så fall vad.

4. En undersökning av tillvalens roll i den svenska enhets- och grundskolan, från försöksverksamheten med enhetsskola startade 1949 till våra dagar.

Undersökningen beräknas vara klar till årsskiftet och en forskningsrapport kommer att presenteras i januari. Förhoppningsvis kommer också en kortare mer populärvetenskaplig sammanfattning av undersökningen senare under våren.

För mer information kontakta Jörgen Tholin eller Anna-Karin Lindqvist (adresser se ovan).


Åter till ASLA-Information